Toverberg

[h2]“ALS IK KON TOVEREN….”[/h2]

[p]Tot voor kort was de speelplek in Toverberg  enkel bekend omdat het er bij een flink pak sneeuw geweldig sleeën was!  Nu is het er het hele jaar door razend spannend  om te spelen.  De nieuw ingerichte natuurspeelplek is speels, avontuurlijk en uitnodigend. [/p]

[p]Het vliegend tapijt onder de twee oude knoestige eiken kan je bereiken via een trollenladder . En op de steile graft kan je tussen het bloeiend grasland rennen op de grillige traverse die je langs allerlei spelprikkels voert.  Maar eerst moet je je nog door een kleine wilgentunnel wurmen.[/p]

[p]De sleehelling is er nog steeds en helemaal onderaan de helling is er nu een kleine zandheuvel met een klauterboom en zitplatform.  Via een wadi en stobbenpad kom je in een kleine holle weg en zo tot bij de nestschommel tussen de lindes bij het grote grasplein. [/p]

[p]De kinderen van Toverberg hebben de speelplek alvast ontdekt, nu nog geduld oefenen tot de aangeplante struiken ook groot worden.[/p]

 

[toggles][toggle title=”doorsnede”]

[/toggle]

[toggle title=’Project Data’]Locatie: Toverberg, Egenhoven (Leuven)
Opdrachtgever: stad Leuven, jeugddienst
Uitvoering: 2016-2017
Budget: 110 000€ (excl btw)
In samenwerking met Ontwerpatelier Korstmos
[/toggle]
[/toggles]

Groen Lint, Moorsele

[h3]Omschrijving[/h3][p]Dit stukje Heulebeekvallei van 630m lang en zo’n 4,5ha groot, ligt geprangd tussen de oude dorpskern en een reeks verkavelingen.
De fil rouge in het concept is dan ook de Heulebeek zelf. Het element water is niet alleen een sterk structurerend element. De beek heeft ook impact op quasi alle aspecten van het groenconcept, zoals de beleving, de beeldkwaliteit, de mobiliteit, de natuurwaarden, het integraal waterbeheer en de spelprikkels.

Er is bewust niet gekozen voor formele ingerichte speelzones met dure speeltoestellen. Eigenlijk is bijna het volledig park kindgericht en bespeelbaar. Er valt voor kinderen overal van alles te beleven. De flauwe hellingen naar de beek, de beboste speelheuvel, het overal aanwezige water, de vele paden, de bruggetjes, de zitvlonders boven de beek, de omgevallen boomstammen, de vrolijk gekleurde zitblokken, de ‘dikke wilg’, … maken dit landschapspark avontuurlijk, betekenisvol en aantrekkelijk voor kinderen en tieners. Er wordt zowel letterlijk als figuurlijk ‘ruimte’ gelaten zodat kinderen zelf hun eigen (speel)plek kunnen inpalmen en kriskras spontane doorsteekjes ontstaan. Daar bovenop zijn er ook een aantal meer impliciete prikkels voor kinderen en jongeren ingebouwd zoals de speelheuvel met palissade van gerecupereerde boomstammen en glijbaan voor kleuters, het sjotveldje of het streetballterrein.

Voorafgaand aan de opmaak van het ontwerp is een inventarisatie gemaakt van de bestaande vegetaties. Naast de bestaande spontane vegetatie zijn bijkomend ook heel wat inheemse struiken en bomen geplant. Alleen planten die aangepast zijn aan de zeer specifieke standplaatsfactoren (beekalluvium met vochtig tot natte klei en zandleem) kunnen immers het beoogde streefbeeld realiseren. Ze zijn niet alleen het beste aangepast, maar dragen ook bij tot de ecologie, de biodiversiteit en vergen het minste onderhoud. Een goed ontwikkelde kruidlaag en heel wat stinzeplanten zorgen voor een gevarieerde en aantrekkelijke beeldkwaliteit.

In het park creërden we een leesbare structuur en herkenbaarheid dankzij een duidelijke hiërarchie in het padennetwerk en drie nieuwe bruggetjes over de Heulebeek. Het hoofdpad heeft centraal een verharde gekleurde betonstrook met aan beide zijden een halfverharde strook in gestabiliseerd siergrind. De slingerende gekleurde strook is beeldbepalend en het “loper-effect” dat hier van uitgaat verhoogt de herkenbaarheid. De andere ,minder drukke en zelfs soms luwe, fiets- en wandelpaden zijn minder breed en halfverhard. En tenslotte zijn er nog een aantal onverharde paden (gemaaid gras of bospaadje). Deze paden zijn bedoeld voor hen voor wie het wat avontuurlijker of sportiever mag.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Moorsele (Wevelgem,West-Vlaanderen) ongeveer 4,5ha
Tussen Ledegemstraat en Overheulestraat
Ontwerp: 2006-2007
Uitvoering: 2009-2010
Budget: 1.331.875,00€ (excl btw)
Opdrachtgever: Gemeente Wevelgem
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2006)
In samenwerking met VMM afdeling Water en de Provincie West-Vlaanderen (fietsfonds)
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Wijkpark t’Kasteeltje, Zandvoorde

[h3]Omschrijving[/h3][p]Het wijkpark t’Kasteeltje is gesitueerd tussen de dorpskern van Zandvoorde en het
natuurgebied ‘Zwaanhoekpolder’. Het HPG gefundeerd ontwerp (Harmonisch Park- en
Groenbeheer, visie van het Agentschap voor Natuur en Bos) vertrekt van sociaalrecreatieve
noden maar is tegelijk onlosmakelijk verbonden met de natuurlijke footprint van het
aangrenzende polderlandschap. Het park krijgt hierdoor een hoge ruimtelijke beeldkwaliteit
in aansluiting op het landschap.

In grote delen van het park ligt de focus op natuur met spontane vegetatieontwikkeling en
veel ruimte voor water. Door het creëren van natuurvriendelijke zacht glooiende oevers en
het restaureren van de typische laantjes ontstaat een interessante uitgangspositie voor
natuurontwikkeling. Voor het nieuw plantgoed is gebruik gemaakt van inheemse bomen en
struiken.

Een uitgebreid traject met vlonderpaden en diverse bruggetjes ontsluiten het park en linken
het met de leefomgeving (de dorpsstraat, de begraafplaats, een recente verkaveling,…). Bij
het nieuwe gebouw ligt een halfverhard pleintje met hoogstambomen waar buitenactiviteiten
(senioren, Chiro,…) kunnen doorgaan.

Het wijkpark is avontuurlijk, uitnodigend en volledig bespeelbaar. Naast speelnatuur met een
glooiende terp, de laantjes, het sjotveld, het overal aanwezige water en dikke knotwilgen zijn
er ook meer specifieke spelprikkels. Vertrekkend van de reliëfrijke laantjesplek is in situ een
duurzaam houten speellandschap gebouwd.[/p]
[button color=’mainCol’ type=’medium’ target=’_blank’ url=’http://www.alert-eco.be/downloads/BrochureANBZandvoordeHPG001.pdf’]Download de Brochure[/button]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Zandvoorde (West-Vlaanderen) ongeveer 5ha groot
Tussen Zandvoordestraat, grintweg en Boterbloemstraat
Uitvoering: 2005-2006
Budget: Niet beschikbaar
Opdrachtgever: Stad Oostende, Grontmij Belgium nv , afdeling Brugge
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2005)
Beheerplan: 2007-2008
[/toggle][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Wijk In Groei, Stene

[h3]Omschrijving[/h3][p]De wijk Stene is een sociale woonwijk zoals je er wel meer vind in Vlaanderen, met huizen netjes naast elkaar en verder vrij veel openbaar groen met weinig uitstraling. Het Dulomi project ‘Wijk in Groei’ dat van start ging in 2003 steunde op twee pijlers nl. duurzaam groen en participatie. Verschillende partijen sloegen de handen in elkaar; De Oostendse Haard, opbouwwerk RISO, VELT, Bos en Groen en Duinenwacht. Nikè Verfaille werd aangesteld als groenontwerper. Het project resulteerde in een groenontwerp, een beheerplan (HPG), een ervaringsverslag (publicatie) en een studiedag.

Het voorontwerp was het resultaat van een doorgedreven analyse (cultuurhistorisch, groeninventarisatie, abiotiek, SWOT analyse, …). De ontwerper maakte gebruik van participerende observatie om zich een beeld te vormen van deze kleine gemeenschap en hun behoeften. Via ondermeer een bevraging, het samen bouwen van een maquette en diverse activiteiten in ‘Het huis in de Wijk’ groeide bij de bewoners een beeld van hoe ze het groen in hun wijk zagen. Tegelijk ontstond er bij de mensen een sociale band die er voorheen niet was!

Bij het ontwerpen van de diverse pleintjes is veel aandacht besteed aan de verschillende leeftijdsgroepen. Zo werden de kinderen bijvoorbeeld onder het moto ‘Wijk in kinderschoenen’ nauw betrokken bij het ontwerpproces. Ze trokken op pad in hun wijk gewapend met een fototoestel en bandopnemer. Het volledig groenontwerp is kindgericht en spelprikkels gaan vooral uit van het terrein zelf (wadi , avontuurlijke speelheuvels, speeltoren op een heuvel met glijbaan,..) en het type beplanting (bijv; hazelaarbosje voor kampenbouw).

Het groenontwerp zorgt voor herkenningspunten (bakens) op het niveau van de wijk. Er was tegelijk behoefte aan eenheid op wijkniveau en differentiëring op straatniveau. De vormgeving van het groen sluit aan bij wat mensen kennen en sluit ook aan bij hun sociale eigenheid. Het doel was om mensen aan te zetten om de publieke groene ruimte ook echt te gebruiken en naar waarde te schatten.

Het groen moest vooral kwalitatief (lees ecologisch) omgevormd worden om pesticidenvrij en ecologisch beheerd te kunnen worden. Een gegeven dat de meeste wijkbewoners volslagen onbekend was. Zogenaamde verdiepingsactiviteiten zoals een bezoek aan een composteerplaats of bezoek aan goede voorbeelden in Gent hielpen dit beeld bij te stellen.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Stene (West-Vlaanderen)
Gelegen tussen de Gistelse steenweg, Havikstraat en Eksterstraat
Ontwerp en participatie: 2003-2004
Uitvoering : Gestart 2004
Budget: 101 168€ (geen uitvoering)
Opdrachtgever: Vlaamse Gemeenschap (Dulomi project) ,Oostendse Haard (Sociale huisvesting) en VELT, in samenwerking met vzw Duinenwacht (sociale tewerkstelling) en RISO (Samenlevingsopbouw)
Vermelding: nvt
Beheerplan: 2003
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]