Een Tuin Om In Te Leven

[h3]Beschrijving[/h3][p]Verstopt aan het uiteinde van een klassieke verkaveling ligt een ecologische tuin die uitnodigt om met het hele gezin buiten te leven. De rijspoorverharding met gras en sedumplantjes, de hooilandrand, de bottelrozen en het kleinfruit doen eerder denken aan de toegang tot een kleine boerderij.

Waar beter dan in de eigen tuin is er gelegenheid tot vrij en creatief spel. Kinderen vinden er
het onvoorspelbare, verrassende, ‘wilde’ van de natuur. Zoals de vlinders die er vrolijk
rondvliegen of vogels die plots op een tak landen. Ze kunnen er al hun zintuigen (kleuren,
geuren, voelen,…) inzetten en zelfstandig buiten spelen..
De eigen tuin biedt deze kinderen vertrouwdheid en geborgenheid.. Er zijn allerlei plekjes
waar ze naartoe kunnen (het kamp onder de hazelaar, de wadi, de bloemenweide,…).
Kinderen kijken in de eerste plaats wat ze in de tuin kunnen ‘doen’. De prikkels die uitgaan
van de tuin zelf (en niet zozeer van speeltoestellen) zijn groot (verstoppen, sluipen, klimmen,
fantasiespelletjes, bouwen, nestkastjes beloeren, kippeneitjes roven, helpen in de
moestuin,…).

Er is zowel letterlijk als figuurlijk veel ruimte voor kinderen, hun ouders èn de natuur![/p]
[toggles][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Groen Lint, Moorsele

[h3]Omschrijving[/h3][p]Dit stukje Heulebeekvallei van 630m lang en zo’n 4,5ha groot, ligt geprangd tussen de oude dorpskern en een reeks verkavelingen.
De fil rouge in het concept is dan ook de Heulebeek zelf. Het element water is niet alleen een sterk structurerend element. De beek heeft ook impact op quasi alle aspecten van het groenconcept, zoals de beleving, de beeldkwaliteit, de mobiliteit, de natuurwaarden, het integraal waterbeheer en de spelprikkels.

Er is bewust niet gekozen voor formele ingerichte speelzones met dure speeltoestellen. Eigenlijk is bijna het volledig park kindgericht en bespeelbaar. Er valt voor kinderen overal van alles te beleven. De flauwe hellingen naar de beek, de beboste speelheuvel, het overal aanwezige water, de vele paden, de bruggetjes, de zitvlonders boven de beek, de omgevallen boomstammen, de vrolijk gekleurde zitblokken, de ‘dikke wilg’, … maken dit landschapspark avontuurlijk, betekenisvol en aantrekkelijk voor kinderen en tieners. Er wordt zowel letterlijk als figuurlijk ‘ruimte’ gelaten zodat kinderen zelf hun eigen (speel)plek kunnen inpalmen en kriskras spontane doorsteekjes ontstaan. Daar bovenop zijn er ook een aantal meer impliciete prikkels voor kinderen en jongeren ingebouwd zoals de speelheuvel met palissade van gerecupereerde boomstammen en glijbaan voor kleuters, het sjotveldje of het streetballterrein.

Voorafgaand aan de opmaak van het ontwerp is een inventarisatie gemaakt van de bestaande vegetaties. Naast de bestaande spontane vegetatie zijn bijkomend ook heel wat inheemse struiken en bomen geplant. Alleen planten die aangepast zijn aan de zeer specifieke standplaatsfactoren (beekalluvium met vochtig tot natte klei en zandleem) kunnen immers het beoogde streefbeeld realiseren. Ze zijn niet alleen het beste aangepast, maar dragen ook bij tot de ecologie, de biodiversiteit en vergen het minste onderhoud. Een goed ontwikkelde kruidlaag en heel wat stinzeplanten zorgen voor een gevarieerde en aantrekkelijke beeldkwaliteit.

In het park creërden we een leesbare structuur en herkenbaarheid dankzij een duidelijke hiërarchie in het padennetwerk en drie nieuwe bruggetjes over de Heulebeek. Het hoofdpad heeft centraal een verharde gekleurde betonstrook met aan beide zijden een halfverharde strook in gestabiliseerd siergrind. De slingerende gekleurde strook is beeldbepalend en het “loper-effect” dat hier van uitgaat verhoogt de herkenbaarheid. De andere ,minder drukke en zelfs soms luwe, fiets- en wandelpaden zijn minder breed en halfverhard. En tenslotte zijn er nog een aantal onverharde paden (gemaaid gras of bospaadje). Deze paden zijn bedoeld voor hen voor wie het wat avontuurlijker of sportiever mag.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Moorsele (Wevelgem,West-Vlaanderen) ongeveer 4,5ha
Tussen Ledegemstraat en Overheulestraat
Ontwerp: 2006-2007
Uitvoering: 2009-2010
Budget: 1.331.875,00€ (excl btw)
Opdrachtgever: Gemeente Wevelgem
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2006)
In samenwerking met VMM afdeling Water en de Provincie West-Vlaanderen (fietsfonds)
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]