Intieme Kantoortuin

[h3]Beschrijving[/h3][p]Het weelderige groen en de zachte kleuren vergroten de natuurlijke intimiteit van deze kleine ommuurde stadstuin achter het strakke advocatenkantoor. De kantoortuin is vooral een echte tuin waar je tussen twee besprekingen in rustig een luchtje kunt scheppen. Vanachter het bureau kijk je letterlijk op een levensecht natuurlijk schilderij.

Het kleine zithoekje achteraan is niet alleen aantrekkelijk door de bossfeer maar is ook functioneel. In de zomer is hier, aansluitend bij de kleine vergaderruimte in het achterhuis, een extra vergaderplek in de schaduw van de meerstammige esdoorn.

De tuin is arbeidsarm en wordt ecologisch en pesticidenvrij beheerd aan de hand van het bijgeleverde beheerplan.[/p]
[toggles][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Een Tuin Om In Te Leven

[h3]Beschrijving[/h3][p]Verstopt aan het uiteinde van een klassieke verkaveling ligt een ecologische tuin die uitnodigt om met het hele gezin buiten te leven. De rijspoorverharding met gras en sedumplantjes, de hooilandrand, de bottelrozen en het kleinfruit doen eerder denken aan de toegang tot een kleine boerderij.

Waar beter dan in de eigen tuin is er gelegenheid tot vrij en creatief spel. Kinderen vinden er
het onvoorspelbare, verrassende, ‘wilde’ van de natuur. Zoals de vlinders die er vrolijk
rondvliegen of vogels die plots op een tak landen. Ze kunnen er al hun zintuigen (kleuren,
geuren, voelen,…) inzetten en zelfstandig buiten spelen..
De eigen tuin biedt deze kinderen vertrouwdheid en geborgenheid.. Er zijn allerlei plekjes
waar ze naartoe kunnen (het kamp onder de hazelaar, de wadi, de bloemenweide,…).
Kinderen kijken in de eerste plaats wat ze in de tuin kunnen ‘doen’. De prikkels die uitgaan
van de tuin zelf (en niet zozeer van speeltoestellen) zijn groot (verstoppen, sluipen, klimmen,
fantasiespelletjes, bouwen, nestkastjes beloeren, kippeneitjes roven, helpen in de
moestuin,…).

Er is zowel letterlijk als figuurlijk veel ruimte voor kinderen, hun ouders èn de natuur![/p]
[toggles][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Een Tuin Anders Dan ANders

[h3]Beschrijving[/h3][p]De ecologische tuin die toegankelijk is via een privéweggetje paalt aan het kasteelpark van het Hof ter Wallen en lag oorspronkelijk in een nat alluviaal gebied. Eind de jaren 60 kwam er een strak modernistisch gebouw met een groepspraktijk, werd er flink opgehoogd en werd een grote geasfalteerde parking voor het gebouw aangelegd.

Nu is de parking(hij ligt er nog steeds) omgetoverd tot een weelderige droge tuin met een tumulus met grassen, een lage bloeiende sedumpartij, een stookplek en een houten terras met strakke vijver. Achter het huis werd de bodem opnieuw afgegraven waardoor er zich een nat en bloemrijk (met o.a. echte koekoeksbloem en ratelaar) hooilandje ontwikkelde dat via enkele stap-vlonders en een wadi visueel aansluit bij de bostuin van het kasteel (die niet bij deze tuin behoort).[/p]
[toggles][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Landschapspark t’Eilandje, Oostende

[h3]Omschrijving[/h3][p]Het landschapspark is gesitueerd op een eilandje tussen vaart en spuikom en geïsoleerd van de stadskern van Oostende. Het maritieme karakter van de nabijgelegen haven vormt samen met de openheid van de aanliggende polders de ‘grondstof’ waaruit is geput voor het ontwerp.

De nadruk ligt op zachte recreatieve functies zoals spelen, gebruik maken van de bbq of amfitheater en fietsen. Door het verweven van park en promenade beantwoordt t’Eilandje ook aan andere noden zoals functionele mobiliteit voor fietsers, flaneren en verpozen. Langsheen de brede slingerende promenade in uitgewassen beton staan heel wat comfortabele rustbanken. De hoofdpaden en het amfitheater zijn uitgevoerd in beton, de secondaire paden in schelpenklei.
De flexibele en multifunctionele groenstructuren (groene struikengordels, waterpartij, graspartijen, speelheuvels,… ) zijn ecologisch ingericht, hoofdzakelijk extensief beheerd en natuurlijke processen spelen er een belangrijke rol. T’Eilandje is ook een onderdeel van het zg. ‘Groen Lint’, een project dat groengebieden rondom Oostende verbindt en verknoopt met het open landschap van het hinterland.

De dagelijkse realiteit van kinderen is deze van felkleurige snel bewegende prikkels op tv of pc. Daarom kozen we bewust voor natuurlijke materialen en veel groen. T’Eilandje is een plek waar kinderen gewoon buiten kunnen spelen. Kinderen en jongeren houden van beweging en actie. Klauteren op de massieven van stortstenen of mekaar achterna zitten over de grasheuvels is fun.
‘Zelf bouwen’ is best wel spannend voor kinderen/jongeren en een ideale manier om hen van bij de start te betrekken bij het park. Samen met de jongens van IBIS werden tijdens een workshop twee vissersboten in wilgentenen gebouwd op T’Eilandje Wilgen komen zowel voor in de duinen als in de polders waar we ze vooral kennen van de knotbomen langs de grachten. Ze lopen al snel groen uit waardoor ze als levende groene constructies ook nadien bespeelbaar blijven.
Om het beheer van het park vlot te laten lopen is een HPG beheerplan opgesteld. Het plan is concreet en hanteert bruikbare praktische beheerrichtlijnen die makkelijk vertaalbaar zijn naar werkschema’s voor de groenarbeiders.

In het ontwerp is van bij het concept rekening gehouden met een harmonisch parkbeheer. In tegenstelling tot een klassiek beheer vertrekt een harmonisch beheer vanuit de mogelijkheden van de locatie enerzijds en van de natuurlijke processen (zoals, successie, concurrentie,…) anderzijds. Soms zijn ook bewust meer geschikte uitgangsposities gecreëerd zoals bijvoorbeeld door het afgraven van de steile randen van de bestaande gracht tot natuurvriendelijke oevers. Op veel plaatsen is het gewenst beeld meteen aangeplant of ingezaaid, wat niet belet dat spontane vegetatie niet meer mogelijk en zelfs wenselijk is. De groenbeheerder zal de beplanting via geschikte beheermaatregelen in de goede richting sturen.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Oostende (West-Vlaanderen) ongeveer 2,5 ha
tussen de Spuikom, het kanaal Brugge-Oostende, Noordede en de Edouard Moreauxlaan
Ontwerp: 2009
Uitvoering: 2010-2012
Budget: 1.133 002,00€ (excl btw)
Opdrachtgever: Grontmij Brugge voor Stad Oostende
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2008)
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Beheerplan Landschapspark t’Eilandje, Oostende

[h3]Omschrijving[/h3][p]Een beheerplan geeft concrete informatie aan de groenbeheerder, die het beheer van een terrein op zich zal nemen. Het is cruciaal dat een beheerplan wordt verankerd, spreekt over een langere periode en rigoureus wordt toegepast. Het plan is concreet en resulteert in bruikbare praktische beheerrichtlijnen die makkelijk vertaalbaar zijn naar werkschema’s voor de groenarbeiders.[/p]
[p]Alle beheerplannen zijn gebaseerd op het Model van Beheerplan Harmonisch Park en Groenbeheer (HPG), die werd uitgewerkt binnen de beleidsvisie door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). HPG gaat uit van een evenwicht tussen duurzaamheid, dynamiek, diversiteit, mens, natuur en milieu.[/p]

Beheerplan Wijkpark t’Kasteeltje, Zandvoorde

[h3]Omschrijving[/h3]
[p]Rondom de gebouwen is het ontwerp meer cultuurlijk, functioneel en vooral gericht op
mensen. De bestaande,niet inheemse, beplanting is opgenomen in het beheerplan om te
worden omgevormd. Op die manier kan ook dit gedeelte ecologisch worden beheerd.

Het volledig park wordt duurzaam beheerd aan de hand van een uitgeschreven beheerplan
(HPG). Pesticiden worden niet gebruikt en het beheer is zoveel mogelijk extensief. Zo wordt
bijvoorbeeld in een groot deel van het park een extensief maaibeheer toegepast. Een
overzichtelijk maaiplan is hierbij een belangrijke tool.

De groenarbeiders kregen een opleiding om de beheerrichtlijnen vlot te kunnen toepassen.[/p]

Wijkpark t’Kasteeltje, Zandvoorde

[h3]Omschrijving[/h3][p]Het wijkpark t’Kasteeltje is gesitueerd tussen de dorpskern van Zandvoorde en het
natuurgebied ‘Zwaanhoekpolder’. Het HPG gefundeerd ontwerp (Harmonisch Park- en
Groenbeheer, visie van het Agentschap voor Natuur en Bos) vertrekt van sociaalrecreatieve
noden maar is tegelijk onlosmakelijk verbonden met de natuurlijke footprint van het
aangrenzende polderlandschap. Het park krijgt hierdoor een hoge ruimtelijke beeldkwaliteit
in aansluiting op het landschap.

In grote delen van het park ligt de focus op natuur met spontane vegetatieontwikkeling en
veel ruimte voor water. Door het creëren van natuurvriendelijke zacht glooiende oevers en
het restaureren van de typische laantjes ontstaat een interessante uitgangspositie voor
natuurontwikkeling. Voor het nieuw plantgoed is gebruik gemaakt van inheemse bomen en
struiken.

Een uitgebreid traject met vlonderpaden en diverse bruggetjes ontsluiten het park en linken
het met de leefomgeving (de dorpsstraat, de begraafplaats, een recente verkaveling,…). Bij
het nieuwe gebouw ligt een halfverhard pleintje met hoogstambomen waar buitenactiviteiten
(senioren, Chiro,…) kunnen doorgaan.

Het wijkpark is avontuurlijk, uitnodigend en volledig bespeelbaar. Naast speelnatuur met een
glooiende terp, de laantjes, het sjotveld, het overal aanwezige water en dikke knotwilgen zijn
er ook meer specifieke spelprikkels. Vertrekkend van de reliëfrijke laantjesplek is in situ een
duurzaam houten speellandschap gebouwd.[/p]
[button color=’mainCol’ type=’medium’ target=’_blank’ url=’http://www.alert-eco.be/downloads/BrochureANBZandvoordeHPG001.pdf’]Download de Brochure[/button]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Zandvoorde (West-Vlaanderen) ongeveer 5ha groot
Tussen Zandvoordestraat, grintweg en Boterbloemstraat
Uitvoering: 2005-2006
Budget: Niet beschikbaar
Opdrachtgever: Stad Oostende, Grontmij Belgium nv , afdeling Brugge
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2005)
Beheerplan: 2007-2008
[/toggle][toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]