Landschapspark t’Eilandje, Oostende

[h3]Omschrijving[/h3][p]Het landschapspark is gesitueerd op een eilandje tussen vaart en spuikom en geïsoleerd van de stadskern van Oostende. Het maritieme karakter van de nabijgelegen haven vormt samen met de openheid van de aanliggende polders de ‘grondstof’ waaruit is geput voor het ontwerp.

De nadruk ligt op zachte recreatieve functies zoals spelen, gebruik maken van de bbq of amfitheater en fietsen. Door het verweven van park en promenade beantwoordt t’Eilandje ook aan andere noden zoals functionele mobiliteit voor fietsers, flaneren en verpozen. Langsheen de brede slingerende promenade in uitgewassen beton staan heel wat comfortabele rustbanken. De hoofdpaden en het amfitheater zijn uitgevoerd in beton, de secondaire paden in schelpenklei.
De flexibele en multifunctionele groenstructuren (groene struikengordels, waterpartij, graspartijen, speelheuvels,… ) zijn ecologisch ingericht, hoofdzakelijk extensief beheerd en natuurlijke processen spelen er een belangrijke rol. T’Eilandje is ook een onderdeel van het zg. ‘Groen Lint’, een project dat groengebieden rondom Oostende verbindt en verknoopt met het open landschap van het hinterland.

De dagelijkse realiteit van kinderen is deze van felkleurige snel bewegende prikkels op tv of pc. Daarom kozen we bewust voor natuurlijke materialen en veel groen. T’Eilandje is een plek waar kinderen gewoon buiten kunnen spelen. Kinderen en jongeren houden van beweging en actie. Klauteren op de massieven van stortstenen of mekaar achterna zitten over de grasheuvels is fun.
‘Zelf bouwen’ is best wel spannend voor kinderen/jongeren en een ideale manier om hen van bij de start te betrekken bij het park. Samen met de jongens van IBIS werden tijdens een workshop twee vissersboten in wilgentenen gebouwd op T’Eilandje Wilgen komen zowel voor in de duinen als in de polders waar we ze vooral kennen van de knotbomen langs de grachten. Ze lopen al snel groen uit waardoor ze als levende groene constructies ook nadien bespeelbaar blijven.
Om het beheer van het park vlot te laten lopen is een HPG beheerplan opgesteld. Het plan is concreet en hanteert bruikbare praktische beheerrichtlijnen die makkelijk vertaalbaar zijn naar werkschema’s voor de groenarbeiders.

In het ontwerp is van bij het concept rekening gehouden met een harmonisch parkbeheer. In tegenstelling tot een klassiek beheer vertrekt een harmonisch beheer vanuit de mogelijkheden van de locatie enerzijds en van de natuurlijke processen (zoals, successie, concurrentie,…) anderzijds. Soms zijn ook bewust meer geschikte uitgangsposities gecreëerd zoals bijvoorbeeld door het afgraven van de steile randen van de bestaande gracht tot natuurvriendelijke oevers. Op veel plaatsen is het gewenst beeld meteen aangeplant of ingezaaid, wat niet belet dat spontane vegetatie niet meer mogelijk en zelfs wenselijk is. De groenbeheerder zal de beplanting via geschikte beheermaatregelen in de goede richting sturen.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Oostende (West-Vlaanderen) ongeveer 2,5 ha
tussen de Spuikom, het kanaal Brugge-Oostende, Noordede en de Edouard Moreauxlaan
Ontwerp: 2009
Uitvoering: 2010-2012
Budget: 1.133 002,00€ (excl btw)
Opdrachtgever: Grontmij Brugge voor Stad Oostende
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2008)
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]

Groen Lint, Moorsele

[h3]Omschrijving[/h3][p]Dit stukje Heulebeekvallei van 630m lang en zo’n 4,5ha groot, ligt geprangd tussen de oude dorpskern en een reeks verkavelingen.
De fil rouge in het concept is dan ook de Heulebeek zelf. Het element water is niet alleen een sterk structurerend element. De beek heeft ook impact op quasi alle aspecten van het groenconcept, zoals de beleving, de beeldkwaliteit, de mobiliteit, de natuurwaarden, het integraal waterbeheer en de spelprikkels.

Er is bewust niet gekozen voor formele ingerichte speelzones met dure speeltoestellen. Eigenlijk is bijna het volledig park kindgericht en bespeelbaar. Er valt voor kinderen overal van alles te beleven. De flauwe hellingen naar de beek, de beboste speelheuvel, het overal aanwezige water, de vele paden, de bruggetjes, de zitvlonders boven de beek, de omgevallen boomstammen, de vrolijk gekleurde zitblokken, de ‘dikke wilg’, … maken dit landschapspark avontuurlijk, betekenisvol en aantrekkelijk voor kinderen en tieners. Er wordt zowel letterlijk als figuurlijk ‘ruimte’ gelaten zodat kinderen zelf hun eigen (speel)plek kunnen inpalmen en kriskras spontane doorsteekjes ontstaan. Daar bovenop zijn er ook een aantal meer impliciete prikkels voor kinderen en jongeren ingebouwd zoals de speelheuvel met palissade van gerecupereerde boomstammen en glijbaan voor kleuters, het sjotveldje of het streetballterrein.

Voorafgaand aan de opmaak van het ontwerp is een inventarisatie gemaakt van de bestaande vegetaties. Naast de bestaande spontane vegetatie zijn bijkomend ook heel wat inheemse struiken en bomen geplant. Alleen planten die aangepast zijn aan de zeer specifieke standplaatsfactoren (beekalluvium met vochtig tot natte klei en zandleem) kunnen immers het beoogde streefbeeld realiseren. Ze zijn niet alleen het beste aangepast, maar dragen ook bij tot de ecologie, de biodiversiteit en vergen het minste onderhoud. Een goed ontwikkelde kruidlaag en heel wat stinzeplanten zorgen voor een gevarieerde en aantrekkelijke beeldkwaliteit.

In het park creërden we een leesbare structuur en herkenbaarheid dankzij een duidelijke hiërarchie in het padennetwerk en drie nieuwe bruggetjes over de Heulebeek. Het hoofdpad heeft centraal een verharde gekleurde betonstrook met aan beide zijden een halfverharde strook in gestabiliseerd siergrind. De slingerende gekleurde strook is beeldbepalend en het “loper-effect” dat hier van uitgaat verhoogt de herkenbaarheid. De andere ,minder drukke en zelfs soms luwe, fiets- en wandelpaden zijn minder breed en halfverhard. En tenslotte zijn er nog een aantal onverharde paden (gemaaid gras of bospaadje). Deze paden zijn bedoeld voor hen voor wie het wat avontuurlijker of sportiever mag.[/p]
[toggles][toggle title=’Project Data’]Locatie: Moorsele (Wevelgem,West-Vlaanderen) ongeveer 4,5ha
Tussen Ledegemstraat en Overheulestraat
Ontwerp: 2006-2007
Uitvoering: 2009-2010
Budget: 1.331.875,00€ (excl btw)
Opdrachtgever: Gemeente Wevelgem
Vermelding: Voorbeeldstellend en vernieuwend groenproject (met subsidies ANB 2006)
In samenwerking met VMM afdeling Water en de Provincie West-Vlaanderen (fietsfonds)
[/toggle]
[toggle title=’Plan’][/toggle][/toggles]